Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αυτόνομη Μύκονος. Μακρινό όνειρο ή πιθανό αύριο;

Μία ανάρτηση που θα την μισήσουν όλοι…
Το θέμα έχει ξανααπασχολήσει το blog. Είναι το θέμα ανεξαρτητοποίησης του τόπου μας.
Τώρα γίνεται πιο επίκαιρο απ’ ότι θα’ έπρεπε, μιας και οι εξελίξεις πηγαίνουν πολύ γρήγορα.
Ας δούμε τις εξελίξεις, τα προβλήματα, τις προτεινόμενες λύσεις.
Εξελίξεις:
Η οικονομική πορεία της Ελλάδας.
* Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι πηγαίνουμε σε δυσάρεστες λύσεις και καταστάσεις. Είναι σίγουρο ότι κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, μιας και καμιά από τις λύσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν έχει στόχο τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Ακόμη και αλλαγή κυβέρνησης να έχουμε, οι πολιτικές είναι οι ίδιες, τα προβλήματα δεν τα πειράζει κανείς. Αυτά είναι η κακή διαχείριση, το ατελείωτο δημόσιο, το πνίξιμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η απαξίωση των νέων γενεών.
* Δεν θα αργήσει η μέρα που οι τράπεζες δεν θα μας δίνουν τα χρήματα μας. Ζούμε ήδη την εποχή που δεν μας χρηματοδοτούν, έστω και αν οι εγγυήσεις που τους παρέχουμε είναι τεράστιες.
* Φορολογία. Ίσως είμαστε μοναδική περίπτωση σε παγκόσμια κλίμακα που μας φορολογούν επειδή η καταγωγή μας είναι από εδώ. Πληρώνουμε κατά κεφαλή 5 φορές περισσότερο απ ότι οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας. Η ΔΟΥ του νησιού είναι χρυσή κότα για το Κράτος και εφιάλτης για τον καθένα μας. Το κερασάκι είναι να μας κατηγορούν για φοροδιαφυγάδες. Ποιοι; Όλοι αυτοί που ήλθαν στο νησί, έκτισαν τα παράνομα τους, και διαχειρίζονται το μέλλον μας.
* Έχει σταματήσει κάθε μορφής ανάπτυξη. Ακόμη και οι απαραίτητες βελτιώσεις στις υφιστάμενες υποδομές δεν γίνονται. Είναι θέμα χρόνου πότε ο ανταγωνισμός θα μας ξεπεράσει. Εμείς που ασχολούμαστε με τουρισμό, θα επανακτήσουμε πολύ δύσκολα την θέση που είχαμε, αν την επανακτήσουμε.
Μεταναστευτικό.
* Είναι ρομαντικός όποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
* Είναι επικίνδυνος όποιος από τους διοικούντες δεν εργάζεται για να βρεθεί μία λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
* Είναι εχθρός της κοινωνίας μας αυτός που πίσω από την μάσκα του αντιρατσιστή συμβάλει στην κατεδάφιση του κοινωνικού ιστού της Χώρας μας.
* Πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένας πολιτικός και να δηλώσει ότι το πάρτυ τελείωσε; Να παρακαλέσει όλους αυτούς τους μετανάστες να πάνε σιγά σιγά σε άλλες χώρες, ώστε να μπορέσουμε να ξαναοργανώσουμε την Χώρα μας;
* Γιατί να πληρώνω επιδότηση ενοικίου στους αλλοδαπούς; Γιατί να επιδοτώ τους αλλοδαπούς ανέργους; Το πρόβλημα είναι έντονο, ειδικά τώρα που το ποσοστό δικαιούχων είναι 80% αλλοδαποί και τα οικονομικά δεν είναι καθόλου καλά.
Προβλήματα:
Δεν έχουμε τα αυτονόητα. Πρέπει να πολεμήσουμε για να τα αποκτήσουμε. Δυστυχώς, με το σημερινό σύστημα διοίκησης δεν μπορούμε να προσδοκούμε τίποτε αξιόλογο. Έτσι το νησί μας είναι καταδικασμένο και χρόνια τώρα στερείται τα βασικά όπως:
Υγεία. Τα πάντα υποβαθμισμένα. Ένα τσούρμο γραμματείς και αρπακτικά στο κέντρο υγείας, ανύποπτοι γιατροί που έρχονται εδώ για την πρακτική τους ή για μόρια και φεύγουν τρέχοντας μόλις καταλάβουν πού έχουν μπλέξει. Γύρω γύρω σωτήρες ιδιώτες που με γιατροσόφια προσπαθούν να λύσουν προβλήματα των κατοίκων. Καμιά πρόληψη, καμιά ενημέρωση, δεκάδες καρκίνοι, ατυχήματα, αλκοολισμός, παχυσαρκία… Ο δε ντόπιος, πάντα ρομαντικός, καταθέτει χρήματα στον οργανισμό της παρανομίας, στην μνήμη χαμένων οικίων προσώπων, διαιωνίζοντας έτσι το ατελείωτο φαγοπότι του κυκλώματος των λίγων. Τι μνήμες και αηδίες; Υπάρχει έστω και ένας από το συμβούλιο που να έχει τα κότσια να βγάλει πού πάνε τα χρήματα που μαζεύουν από δωρεές;
Παιδεία. Μία κακοφτιαγμένη φάμπρικα για παραγωγή και μετάδοση στείρων γνώσεων. Λάθος πρότυπα, λάθος στόχοι. Παιδιά με όνειρο να γίνουν γονείς στις θέσεις των γονιών τους, δημόσιοι τεμπέληδες, επαγγελματίες άνεργοι, DJ, χορεύτριες κλπ. Το τι γίνεται στον κόσμο τους είναι αδιάφορο. Δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα σοβαρό πανεπιστήμιο ούτε απέξω να πουλούν κουλούρια… Όχι, δεν φταίνε τα παιδιά μας. Είναι καλή πάστα, ξεκίνησαν με όνειρα… Δεν φταίνε ούτε οι γονείς. Έκαναν και κάνουν ότι μπορούν, πολλές φορές και με στέρηση. Φταίει απλώς το σύστημα που μας θέλει όλους ηλίθιους και υποτελείς. Το σύστημα που δεν θέλει να αποκτήσουμε γνώση, άποψη, κριτική και όνειρα αντίθετα με την νόθα πραγματικότητα του. Το σύστημα που θέλει να μας κόψει από τις ρίζες μας, τους δεσμούς με την παράδοση και με τις αξίες που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο. Χάθηκε το φιλότιμο, ο λόγος, η μπέσα. Το λαμόγιο είναι ο σημερινός εθνικός ήρωας, στην θέση του απατεώνα Καραγκιόζη που ήταν ο πρόλογος του ελαττωματικού προτύπου του νεοέλληνα.
Ασφάλεια. Καμιά. Είμαστε ζωντανοί από συνήθεια. Κάποτε 15 χωροφύλακες έλεγχαν όλο το νησί μας και ήξεραν τα πάντα. Νοιώθαμε ασφαλείς. Το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν η μοιχεία… Πώς καταντήσαμε έτσι; Εμείς δεν είμαστε το νησί που δεν κλείναμε τις πόρτες; Εμείς δεν είμαστε το νησί που αφήνανε τις βαλίτσες στο άγαλμα και δεν χανόταν καμιά; Όχι, εμείς δεν αλλάξαμε. Το Κράτος έγινε ανίκανο. Το Κράτος φρόντισε να γεμίσουμε εγκληματίες και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να προστατευτούμε.
Περιβάλλον. Χωρίς νόμους, χωρίς πολεοδομίες, χωρίς ΧΥΤΑ, χωρίς εργολάβους, είχαμε έναν μικρό παράδεισο. Είχαμε, μέχρι να έλθουν οι σωτήρες μας. Τώρα, όλοι μας είμαστε παράνομοι για τα ακίνητα που έχουμε, όλοι φορολογούμαστε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κάτοικο του πλανήτη για την πατρογονική μας περιουσία, όλοι μας είμαστε θύματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Βλέπετε το Κράτος φρόντισε και υποδομές να μην μας έχει, και γνώση να μην μας προσφέρει ώστε να καταλάβουμε το έγκλημα που γίνεται εις βάρος μας. Έτσι ο Μυκονιάτης σήμερα πεθαίνει από ασθένειες που κάποτε δεν τις ξέραμε. Κάποτε πριν 30 χρόνια, όχι πολύ παλιά…
Συγκοινωνία. Δεν υπάρχει τίποτε. Ζούμε στην ψευδαίσθηση της καλής συγκοινωνίας του καλοκαιριού. Είναι όμως μία απάτη. Υπερτιμολογημένα ναύλα, δρομολόγια που εξυπηρετούν ξένα από τα δικά μας συμφέροντα, χειμερία νάρκη. Καταντήσαμε για να πάμε απέναντι στις αρχές, μισή ώρα ταξίδι, να χρειαστεί να κάνουμε τριήμερη εκδρομή. Άραγε οι άδειες σκοπιμότητας που βγαίνουν σε βάρος μας, χωρίς να μας ρωτάει κανείς, έχουν μόνο θερινή περίοδο; Ποιο είναι το νεκρό σημείο της κερδοφορίας των πειρατών της ακτοπλοΐας; Τώρα μπορεί να μην γεμίζουν τα καράβια, αλλά το καλοκαίρι που δεν έχουν εισιτήρια; Πότε θα καταλάβουν ότι η σύνδεση με τα άλλα κυκλαδονήσια είναι απαραίτητη; Γιατί να πλουτίζουν σε βάρος μας, χωρίς να προσφέρουν έστω και τα βασικά;
Σύντομα θα δούμε το αεροδρόμιο μας να πωλείται. Σύντομα θα δούμε τις περιουσίες συμπολιτών μας που πήρε με το ζόρι το Κράτος, να αλλάζει χέρια για ένα κομμάτι ψωμί. Το ανεχόμαστε; Θέλουμε να έλθουν τέτοιοι επενδυτές στο μέρος μας; Γιατί να μην το διαχειριζόμαστε εμείς, μιας και το κράτος σήμερα είναι τόσο ανίκανο, ακόμη και για να καθαρίσει τις τουαλέτες;

Ότι προοδεύει είναι ότι δεν ασχολείται το κράτος. Λίγο ο επιχειρηματίας, λίγο το φιλότιμο, όλα αυτά σε ένα ωραίο φόντο που η φύση μας έδωσε και κανείς δεν το σέβεται.

Ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις:
Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Δεν γίνεται να είμαστε άλλο τα θύματα που πληρώνουν και τους δέρνουν.
Πρέπει όλοι οι διοικούντες να καταλάβουν ότι στο νησί μας υπάρχουν σκεπτόμενοι και δεν κατοικείται από ιθαγενείς. Τέλος στα καθρεπτάκια και τα μπιχλιμπίδια. Δεν πρέπει να μας θαμπώνουν άλλο.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε τα παρακάτω:
  1. Να μάθουμε άμεσα, πόσο παράγει το μαγαζί της ΔΟΥ στο νησί. Να υπολογίσουμε επίσης τους έμμεσους φόρους που κερδίζει το Κράτος από τις καταναλώσεις τις δικές μας και των τουριστών.
  2. Να κάνουμε έναν πραγματικό αναπτυξιακό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση από τα έσοδα του νησιού μας. Μόνο τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην κεντρική εξουσία της Αθήνας, όχι όμως για πολύ καιρό ακόμη.
  3. Να ζητήσουμε άμεσα να γίνει το νησί μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Δεν έχουμε τα ίδια προβλήματα με τα άλλα νησιά. Δεν ακούγεται η φωνή μας πουθενά. Οι βουλευτές που μας εκπροσωπούν και η Περιφέρεια, μας βλέπουν σαν ένα μικρό νούμερο ψηφοφόρων, όχι σαν πρωταγωνιστές στην υγιή ελληνική πραγματικότητα. Φίλοι νησιώτες, ποιος εκπροσωπείται από τους εκλεγμένους βουλευτές μας που όλοι δώσαμε μάχη για να κερδίσουν τις έδρες τους; Ποιο πρόβλημα του νησιού μας έλυσαν έγκαιρα και έντιμα; Ποιος νομίζει ότι δεν μας κοροϊδεύουν όπως επίσης και τα κόμματα τα οποία προέρχονται; Ποιος δεν βλέπει ότι ζουν στις πλάτες μας και συγχρόνως μας μαστιγώνουν με τους ηλίθιους νόμους; Ποιος πιστεύει ότι είναι ικανοί να εκπροσωπούν τον τόπο μας, την νεολαία μας, τα γηρατειά μας; Δεν βλέπετε την κατάντια;
  4. Να προχωρήσουμε άμεσα στην δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας, με έδρα την Κύπρο μπας και γλυτώσει από την επερχόμενη πτώχευση. Αντικείμενο της σε πρώτη φάση να είναι η Τράπεζα και η Ναυσιπλοΐα. Δείτε τον γείτονα που αγόρασε το Superferry. Κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς. Δεν στοιχίζει ακριβά και είναι απαραίτητο. Οι τράπεζες είναι το σαράκι της οικονομίας, πρέπει να έχουμε δική μας, λαϊκής βάσης και αναπτυξιακή.
  5. Να κατέβει άμεσα αντιπροσωπεία του νησιού στην Αθήνα. Πρέπει φέτος να είναι η τελευταία κακή χρονιά για την παιδεία, τον πολιτισμό, τα αρπακτικά της ΣΔΟΕ και της επιθεώρησης εργασίας, την ασφάλεια. Πρέπει να αποκτήσουμε υπηρεσίες υγείας για το νησί μας. Έχουμε πληρώσει πολλά, θα πληρώσουμε και άλλα φέτος, είναι κρίμα να μην έχουμε τα βασικά.
  6. Να γίνει ταμείο ασφάλισης του νησιού μας. Το ΙΚΑ πρέπει να σταματήσει να μας πίνει το αίμα. Είναι τόσο ακριβό, ώστε αν μια επιχείρηση τολμήσει να είναι νόμιμη, είναι καταδικασμένη σε μαρασμό.
  7. Με την ευκαιρία της απογραφής, να σταθούμε δίπλα σε κάθε οικογένεια του νησιού. Πρέπει να μελετήσουμε την πιθανή ανάγκη βοήθειας που έχει ο κάθε συμπατριώτης μας, να βρούμε πιθανές λύσεις ώστε να έχει το απαραίτητο εισόδημα για μία αξιοπρεπή διαβίωση.
  8. Πρέπει να εξετάσουμε κάθε μία κρατική υπηρεσία που λειτουργεί στο μέρος μας. Να βρούμε τα προβλήματα, να βρούμε το κατάλληλο προσωπικό, δασκάλους, γιατρούς, αστυφύλακες, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα στέγασης και διαβίωσης που αντιμετωπίζουν, ώστε να μπορέσουν να ζουν κανονικά και χωρίς οικονομικές εξαρτήσεις την ζωή τους.

Υπάρχουν και άλλα να κάνουμε, υπάρχουν πολλά να πούμε.
Άλλα νησιά στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το πρώτο και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και εμείς άμεσα.

Ο διαφορετικά σκεπτόμενος νησιώτης.

ΥΓ. Γράψετε τις αντιρρήσεις σας, τα πιθανά λάθη της ανάρτησης. Τώρα ίσως προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι. Σε λίγους μήνες θα είναι αργά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου